Vad är automationslösningar och hur används dem?

Publicerad på in Automation, Digitalization, Omnichannel, Robot, Software

Vid ASICS distributionscenter vibrerar golvet av aktivitet. Varje dag skickas upp till 55 000 löparskor ut från centret, redo att bära idrottare och motionärer runt om i världen på sin nästa runda. Det är inte bara löparskor, utan också andra sportartiklar som skickas ut för att uppfylla företagets mission – att främja fördelarna med rörelse för både kropp och själ.

För att uppnå detta imponerande antal ordrar krävs precision, effektivitet och en förståelse för hur man kan skala upp för att möta efterfrågan. ASICS, grundat 1949, har alltid stått för innovation och ansvarstagande. Men nu, mer än någonsin, stod de inför den utmanande uppgiften att upprätthålla hög standard i en värld som kräver snabbare, mer effektiva och mer hållbara lösningar.

ASICS är inte ensamma. Världen av logistik och lagerhantering är i konstant förändring. Med e-handeln som ökade med 20% under 2021 står många företag inför utmaningen att effektivisera sina lagerprocesser för att möta kundkrav och hålla sig konkurrenskraftiga.

Automationslösningar har blivit det självklara svaret till utmaningarna. Ledande automationsföretag har sett en tillväxt på 30% under de två första kvartalen i 2022 jämfört med första halvåret i 2021, och behovet har fortsatt öka under 2023.

I den här artikeln kommer vi att dyka djupare in i vad dessa automationslösningar innebär, hur de används och fördelarna de erbjuder för dagens lagerverksamhet.

Automationssystem för lager

Automationssystem för lager

Automationssystem är strategiska affärsverktyg vars syfte är att ersätta långsamma, utdaterade manuella processer med smidiga, automatiserade arbetsflöden.

Genom att integrera automation i verksamheten kan företag skapa mer strömlinjeformade och effektiva lagerprocesser, vilket i sin tur kan leda till högre produktivitet, minskade kostnader och snabbare leverans.

För att ge en tydligare bild av hur automationslösningar ser ut i praktiken, låt oss ta en titt på några exempel från vår produktportfölj:

Olika typer av automationslösningar

OSR Shuttle™ Evo är vår främsta automationslösning. Det är ett helautomatiserat system som är optimalt för distributionscenter där både hög prestanda och kvalitet är av yttersta vikt. Systemet kan hantera en mängd olika processer, inklusive lagring, plockning, buffring, sekvensering och påfyllning. Genom en smart och flexibel uppsättning är alla produkter i sortimentet tillgängliga och åtkomliga i alla lägen. Med OSR Shuttle™ Evo kan man därför optimera lagerprocesserna snabbare än med någon annan automationslösning.

När resurser är knappa så rekommenderar vi PickEngine, ett standardiserat modulsystem som kan sättas på plats snabbare och till en mindre peng. Baserat på vår beprövade OSR Shuttle™ Evo teknologi och med en kapacitet på 5 000 orderrader per timme erbjuder PickEngine dubbelt så hög prestanda jämfört med andra standardiserade system på marknaden.

Om arbetsflödet inkluderar mycket plock av enstaka produkter så rekommenderar vi Pick-it-Easy Robot, en intelligent plocklösning baserat på artificiell intelligens, perfekt för monotona eller fysiskt krävande uppgifter. AI-komponenten i plockroboten gör att den testar olika strategier vid plock av en ny produkt. När den lärt sig hur den ska plocka just denna specifika produkt delar den automatisk informationen med alla andra Pick-it-Easy robotar runt om i världen. På så vis utvecklas plocklösningen konstant för att hantera en mängd olika objekt oavsett form eller ömtålighet, och teknologin blir fortsatt bättre var dag allteftersom Pick-it-Easy Roboten möter nya utmaningar.

Vid större ytor och transportbehov rekommenderar vi vår autonoma mobila robot. AMR Roboten Open Shuttle erbjuder maximal rörlighet inom lagerytan, oberoende av spår eller andra installationer på golvet. Den kan hantera allt från varutransport till plockning på ett flexibelt, ekonomiskt, säkert, effektivt och skalbart sätt. Dessa robotar är ett utmärkt komplement till det helautomatiserade lagersystemet OSR Shuttle™ Evo.

Hårdvaran är bara så bra som mjukvaran som styr den. KiSoft, vårt lagerhanteringssystem, är den centrala intelligensen som sammanför allt och säkerställer att all teknik i ett automationslager löper smidigt. I Kisoft portföljen ingår bland annat mjukvarulösningar så som ‘Warehouse Management System’ och ‘Warehouse Control System’ för alltifrån effektiv lagerhantering till kvalitetssäkring. Kisoft lagerhanteringssystem skräddarsys för din verksamhet med en grad av standardisering för enkel implementering.

Hur förbättrar automationslager verksamheten?

Automationslager förbättrar många aspekter i verksamheten. Våra smarta lagerlösningar är först och främst utvecklade för konceptet ‘Low Complexity Warehouse’. Med en stor vikt på smidighet och flexibilitet hjälper automationslösningarna till att förenkla både processer och produktion.

Lösningarna är också utvecklade för Zero Touch Fulfillment, där varje steg i arbetsprocessen utformas med så lite manuellt arbete som möjligt. För att åstadkomma detta används en rad olika automatiseringslösningar. Här spelar OSR-shuttle ofta en central roll, tillsammans med plockrobotar och sorteringsstationer. Kärnan i Zero touch-tekniken är utnyttjandet av avancerad automatisering för att skapa smidiga och effektiva arbetsflöden med minsta möjliga mänskliga inblandning. Detta resulterar i höjd produktivitet och reducerad risk för fel.

Automationslösningar spelar också en nyckelroll i uppfyllningen av konceptet Zero Defect Warehouse, där målet är att eliminera fel och avfall, både på en individuell nivå och en samhällsnivå. Användandet av avancerad teknik såsom robotar och artificiell intelligens blir A och O för att kunna uppfylla den nivå av precision i lagerprocesser.

Sist men inte minst ställs företag inför nya utmaningar när det gäller optimering av lageryta i takt med att urbaniseringen fortsätter och e-handeln växer. Nya innovativa mikrolösningar för tätbebyggda områden blir allt viktigare. Att optimera ytor är av yttersta vikt för hela urbaniseringen och dess ekosystem.

KiSoft, med sin innovativa teknik och programvara, blir en katalysator för att hantera dessa nya utmaningar. Denna lösning tillhandahåller nyckelelement för att möta de snabbt föränderliga förhållandena i verksamheten. Kisoft hjälper företag att optimera sin lagerhantering genom att tillämpa intelligenta lagringsstrategier och effektiva ruttplaneringsverktyg. Framtidens intralogistik ligger i smart mjukvara och vi ser fram emot att vara en del av den utvecklingen.

Automationslösningar för urbanisering och tillväxt

Support och kundservice för automationslösningar

Vi har full förståelse för att automationslösningar kan kännas nytt och främmande för lagerverksamheter som fram tills nu varit helt beroende av manuell arbetskraft. Varje företag har dessutom sina egna unika behov och utmaningar, så att förespråka automationslösningar som en avslutad affär är långt ifrån verklighetsbaserat.

Vi strävar istället efter att erbjuda skräddarsydda automationssystem och en kundservice som kan hjälper att maximera ert lagers potential under hela automationsresan. Vi erbjuder ett 360⁰-koncept med service on-site, tillgång till reservdelar, smidig telefon och mejl support, it-service med ärendehantering, samt kurser för att utbilda medarbetare i automationslösningar. Vårt mål är att vara er strategiska affärspartner genom tillväxt och modernisering.

Ifall ni är intresserade för att läsa mer så har våra experter uttalat sig om de bästa tipsen och tricksen för att lyckas med din lageroptimering här.

Och om du fortfarande känner dig lite vilse på vad detta med lagerautomation egentligen är så rekommenderar vi starkt att ni fortsätter er läsning här.

I denna snabbt föränderliga värld av logistik och lagerhantering är det viktigare än någonsin att hålla sig uppdaterad och anpassa sig till nya teknologier. Automationslösningar erbjuder möjligheten att göra just detta, och vi på Knapp är här för att hjälpa dig på din resa, precis som vi hjälpte ASICS på sin resa.