Innovativa lösningar för last mile inom läkemedelslogistik

Publicerad på in Automation, Healthcare, Last Mile

Hur kan apotek nå sina kunder ännu bättre? Nya utmaningar för läkemedelslogistiken last mile – från lokal tillgänglighet dygnet runt till individuellt dispenserade läkemedel – kräver nya systemlösningar för att möta slutkundernas behov.

Läs vidare och se vår video om apotekslösningar för att lära dig mer om tillämpningar av våra marknadsspecifika last mile-lösningar för läkemedelslogistik.

Läkemedelslogistiklösning med hub and spoke system: Hantera enstaka föremål effektivt

Centraliserad dispensering erbjuder ett sätt att snabbt och enkelt förse patienter med hälsovårdsprodukter och receptbelagda läkemedel. I centraliserad dispensering distribueras läkemedel via distributionscenter eller nav- och ekersystem. Recept kommer från läkare eller apotek i elektronisk form och fylls för varje patient individuellt. Beställningen kan sedan skickas antingen direkt till patienten eller till apoteket. Vår smarta systemlösning för centraliserad dispensering heter Pack2Patient. Pack2Patient fyller patientbeställningar automatiskt, säkert och med hög effektivitet. Det garanterar också spårbarhet från start till slut av läkemedel.

Highlights Pack2Patient

 • Snabb order hantering
 • Hög leveranskvalité
 • end-to-end spårbarhet

För Phoenix Healthcare Distribution garanterar vår Pack2Patient-lösning effektiv och säker fyllning av upprepade recept för patienter på deras site i Runcorn, England. Phoenix använder hub- and spoke-lösningen för att fylla på upprepade recept och bearbetar i genomsnitt 1,7 miljoner artiklar i månaden för apotek i England, Skottland och Wales. Anläggningen i Runcorn är ett av de största automatiserade apoteken i Storbritannien.

pack2patient pheonix england
Phoenix Runcorn använder systemlösningen Pack2Patient för att effektivt och säkert förbereda upprepade recept till patienter.

Centraliserad automatiserad orderuppfyllelse är mycket effektivare än montering på apoteksnivå, och genom att centralisera upprepad receptmontering kan vi frigöra tid för farmaceuter att ge det stöd, råd och läkemedelstjänster som patienterna behöver från sina lokala apotek.

Paul Wilkinson
Phoenix Healthcare Distribution

Apotekstjänster för den amerikanska marknaden: Exakt ner till den enskilda tabletten

Den amerikanska marknaden har höga krav på apoteksuppfyllelse. Till skillnad från på många andra marknader är varje recept specialfyllt i en plastflaska märkt med patientens namn och skickas direkt till apoteket (central fill) eller slutkunden (postorder).

Men det är inga problem för våra proffs: Tillsammans bildar vår Automated Tablet Dispenser (ATD) och KNAPP Medicine Dispenser (KMeD) vår systemlösning Mail Order Central Fill (MOCF). Vår pålitliga automationslösning för läkemedelslogistik tar hand om hela receptet. Varje flaska för varje patient märks automatiskt, fylls, förpackas och skickas antingen till apoteket eller direkt till patientens hem

automatiserad påfyllning av recept till patienter
Varje patient får sitt recept ifyllt i anpassade receptbelagda flaskor.

Processtillförlitlighet och kvalitet är högsta prioritet. Den pålitliga påfyllningsprocessen är transparent och möjliggör spårbarhet från början till slut. Den felsäkra tablettseparationsprocessen kan kalibreras efter behov och säkerställer att medicinerna dispenseras korrekt i flaskorna. Systemet upptäcker också trasiga piller och kapslar. Dessutom har allt material som kommer i kontakt med medicin certifierats av FDA (Food and Drug Administration).

Highlights MOCF

 • Helautomatisk plockning av enskilda tabletter
 • Skalbart, utrymmesbesparande system, få resurser krävs
 • Flexibel och skalbar lösning med kort återbetalningstid

Långvarigt stöd för last mile med personliga doseringsförpackningar

Att förbereda och organisera läkemedel kan vara en stor utmaning för patienter och deras vårdgivare. Det är ett stort ansvar där noggrannhet är nyckeln. Vissa patienter har svårt att trycka ut de små, individuellt förpackade tabletterna ur förpackningen och sedan sortera om dem. Apotek kan hjälpa till att säkerställa att patienter tar sin medicin på rätt sätt genom att hantera och förbereda medicinering, vilket inkluderar att förbereda doseringsförpackningar för patienter som behöver dem. Detta är dock tidskrävande och måste göras av utbildad personal.

Vår automatiserade lösning, Daily Dose Dispenser-systemet för smart läkemedelslogistik, stödjer apotekspersonalen i denna uppgift. Systemet organiserar all patientens medicin i en förpackning, med varje dos förpackad separat. Vår Daily Dose Dispenser skapar mervärde både för patienter och deras familjer och för apotek. Den helautomatiska dispensern är världens första system som kan skapa patientspecifika, flerdosblisterförpackningar direkt från originalblisterförpackningar. Som en allt-i-ett-lösning inkluderar systemet inte bara automatisering av alla blåsbildningsprocesser som huvudsakligen utförs manuellt utan inkluderar även nödvändig programvara och kundservice.

Highlights Daily Dose Dispenser

 • Helautomatiskt läkemedelslager för säker förvaring
 • 24/7 servicejour och tillgång till tekniker
 • Central mjukvara för optimal datasäkerhet och transparens på samma gång
 • Doseringshjälp och kontroll för hemmet för optimal behandlingsuppföljning
 • Från den ursprungliga förpackningen till den individuella doseringsförpackningen

Toppservice på apoteket: Automatisk läkemedelshantering och 24/7 terminal

Kraven som ställs på nya läkemedelslogistiklösningar i själva apoteket har också blivit mer komplexa. Apoteksägare konfronteras med ett ökat behov av högre lagrings- och genomströmningskapacitet, samtidigt som de har ett begränsat utrymme att arbeta med. Allt fler patienter vill kunna hämta ut mediciner dygnet runt, utan begränsningar av apotekens öppettider.

Våra integrerade Apostore-lösningar möter denna efterfrågan. Apostore tillhandahåller den perfekta lösningen för varje apoteks behov och kan anpassas för att möta aktuella krav. Ytterligare 24/7 terminaler och informationsskärmar inne på apoteket gör att vi kan erbjuda kunderna en optimal upplevelse.

KSO_Automat
Automaten erbjuder hämtning av medicin efter arbetstid och virtuell konsultation.

Den automatiserade lösningen gör livet enklare för anställda på Lind-Apotheke i Villach.

apostore_automat
Lind-Apotheke: Apostore-roboten
Lind-Apotheke: Apostore-roboten gör alla tunga lyft, vilket innebär mer tid för kunderna.

Apostore utför många arbetsintensiva uppgifter som vi tidigare behövde göra manuellt, som att kontrollera datummärken och lagra mediciner i lådskåp. Dispensern optimerar automatiskt vårt lager, vilket frigör tid som vi kan ägna åt våra kunder.

Sophia Telesko
Owner of Lind-Apotheke

Highlights Apostore

 • Betydligt större lagringskapacitet i samma utrymme
 • Snabba och intelligenta alternativ för förvaring
 • Mer tid för kundrådgivning
 • Terminal: Tillgänglig 24/7