Hållbara paketeringssystem för logistik

Publicerad på in Omnichannel, Sustainability
3 minuter lästid

Varför skicka onödig luft när du kan storleksanpassa dina förpackningar?

I en ideal värld skulle vi vilja undvika emballage helt och hållet. I verkligheten behöver vi emballage för att skydda produkter under transport. Idag finns många återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara förpackningsalternativ tillgängliga. Det är naturligtvis goda nyheter för planeten, men finns det mer du kan göra för att minska ditt koldioxidavtryck om du redan använder miljövänliga förpackningsmaterial? Svaret är ja, med automatisering kan du.

Hållbarhet är numera ett kundkrav

Förutom produktkvalitet, konkurrenskraftiga priser och snabb frakt, vill dagens konsumenter alltmer att deras varor levereras i hållbara förpackningar. Detta gäller särskilt Generation Z (”zoomare”) och forskning visar att efterfrågan på hållbara förpackningar har ökat under Covid-19-pandemin. Kunder gillar inte att deras produkter ska levereras i för stora förpackningar eller med för stora mängder tomrum. Så förpackningen spelar en viktig roll i kundupplevelsen och påverkar hur kunder ser på ditt varumärke.

Automated packaging machinery producing right-size cartons in a logistics facility
In-line paketeringssystem producerar anpassade förpackningar

Fördelar med automatisk paketering

Andra fördelar med att möta kravet på miljövänliga emballage genom skräddarsydda förpackningar, är att kub och volymvikt minskar och därmed även kostnader för förpackningsmaterial och frakt. Minskade kostnader som istället kan överföras till kunder eller läggas till i slutresultatet.
Genom att investeria i automatiserad paketeringsteknik, samt integrera dessa med din automatiska lagerlösning ger även fler fördelar:

  • Ökad hastigheten på din paketeringsprocess, vilket hjälper till att hålla jämna steg under säsongstoppar
  • Minskade fraktkostnader genom lägre fraktvolym
  • Färre personal krävs, vilket minskar brist på arbetskraft (särskilt vid högtider)
  • Minskade materialkostnader (kartong och emballage)
  • Utrymmesbesparingar i förpackningsprocessen och i lagring på grund av färre förbrukningsvaror

E-handelns tillväxt kräver automatiserad paketering

Lager består huvudsakligen av lagring, plockning och packning. Även om lagring och plockning har varit i fokus för stor utveckling och automatisering de senaste åren, har paketeringen tenderat att ligga efter när det gäller den teknik som används. Med e-handelns fortsatta tillväxt investerar dock fler och fler företag i automatiserade paketeringsprocesser. Ett måste för att hålla jämna steg med snabbt ökade ordervolymer inför utmanande orderstoppstider.

E-handelns tillväxt driver på investeringar inom automatiserade paketeringsprocesser.

Så här anpassar du dina förpackningar

Automatisering av din paketeringsprocess kan sträcka sig från halvautomatiserade packstationer till helautomatiska paketeringslinjer för både boxade och packade beställningar.
Halvautomatiserade stationer kan vara smart och ergonomiskt utformade för att säkerställa snabb behandling och packning av order, med ett väl utformat användargränssnitt för att påskynda processen.

Smart utformad halvautomatisk packstation för snabb hantering av ordrar.

Helautomatiserade paketeringslösningar kan omfatta in-line vägnings- eller dimensioneringssystem, kartongformning i storlek, dokumentinsättning, bildtagningsteknik, lådtätningsmaskiner och bärarkompatibla märkningssystem.
Skräddarsydda förpackningar kan uppnås på ett antal sätt:

  • Vid beställningen: val av en lämplig kartong från ett givet storleksintervall, med hjälp av förlagrade måttdata för produkterna i varje beställning
  • I avsändningsområdet: med hjälp av system för att skära ner varje kartong för att passa innehållet exakt genom användning av smarta sensorer
  • Inbyggd kartongskapning i rätt storlek runt varorna med hjälp av 3D-bildinsamlingsteknik
Cardboard boxes in various sizes on a logistics conveyor system at a warehouse for Boots
En miljövänlig förpackning kan väljas till varje order via produktens dimensionsdata.

Oavsett vilken metod som väljs, blir resultatet snabbt, exakt och pålitligt och garanterar snabb ROI.

”Med automatiserad paketering behöver lagerarbetare inte slösa tid på att leta efter rätt kartong och tomrum. Det sparar tid och personal och kanske mer avgörande, får varor snabbare till kunderna.”

craig-rollason-MD-KUK
Craig Rollason
Managing Director, KNAPP UK

Do you want to learn more about sustainability in logistics processes? Write to blog@knapp.com.