Automatiserat fryslager

Publicerad på in Food Retail, Last Mile, Livsmedelslogistik

Ökad efterfråga har lett till att utbudet av frysta livsmedel har utökats markant. Denna trend går hand i hand med nya utmaningar för logistiken, som är särskilt komplexa när det gäller att driva fryslager för dagligvaruhandeln. En hög grad av automatisering är en av de viktigaste framgångsfaktorerna, särskilt med tanke på den rådande bristen på kvalificerad arbetskraft. Dessutom måste kylkedjan upprätthållas från start till slut, för att säkerställa att varornas temperatur förblir optimal.

I det här blogginlägget presenterar vi vad som gör automatisering av fryslager speciellt, samt våra egna koncept och teknologier. Vi delar även med oss om hur vår partner Shufersal omsätter dessa strategier för sin e-livsmedelsaffär.

Automatisering av kylkedjor omformas

Från fryst pizza till pommes frites och frysta grönsaker; från fiskpinnar till vårrullar och glass: Urvalet av frysta livsmedel har ökat markant de senaste åren eftersom de har blivit mer och mer populära och i takt med att försäljningssiffrorna fortsätter att växa. Dessutom driver e-livsmedelsbutiker, med sitt breda utbud av varor och bekväma hemleveranstjänster, tillväxt här. Men vad betyder denna trend för de logistiklösningar som körs i bakgrunden?

Cool logistik för dagligvaruhandeln

Automatiserade processer lönar sig inom alla logistikområden – särskilt när det gäller arbete vid lägsta temperaturer. Bristen på kvalificerad arbetskraft och den höga fysiska belastningen på arbetarna i dessa isiga temperaturer är ett tydligt tecken på högautomatiserade processer. Kvantitativa faktorer spelar också en roll vid val av automation. Högsta effektivitet och lönsamhet, tillsammans med ergonomiska arbetsflöden, är nyckeln till framgång i denna sektor. Endast automatiserade processer gör de korta ledtiderna möjliga som är nödvändiga för att säkerställa att varor förblir på optimal nivå av färskhet och kvalitet.

Men hur kan automation användas samtidigt som kylkedjan bibehålls? Hur behöver system anpassas till de lägsta temperaturerna?

Håller dig lugn på vägen

Vi håller koll på utmaningarna med att upprätthålla komplexa kylkedjor för dagligvaror redan från början. I allmänhet handlar det här om att upprätthålla den ideala temperaturen i varje zon. Vi följer våra kunders direktiv när det gäller kylkedjelösningar eftersom olika länder har olika krav på att underhålla dem och ofta är det detaljerna som är det viktiga.

Det finns också en skillnad mellan lösningar där föremål plockas direkt ur djupfrysen (under -24 °C / -11 °F) eller föremål som plockas vid frystemperaturer över -24 °C / -11 °F.

Detsamma gäller transport, där det är skillnad på aktiv och passiv kyla under transport. För e-livsmedel innebär passiv kylning automatisk lagring och tillsats av kylförpackningar direkt i beställningsbehållaren, vilket säkerställer att kylkedjan förblir intakt tills produkten når konsumenten.

kylda behållare av livsmedel på conveyor band
Kylklamp på behållarna säkerställer att kylkedjan kan underhållas sömlöst. De lagras i och hämtas från OSR Shuttle Evo.

Kylkedjans väsentligheter: tidshantering

Därför måste det finnas ett sofistikerat, lösningsspecifikt tidshanteringssystem som körs i bakgrunden. Vår mjukvara gör jobbet. All denna information är exakt definierad i artikelstamdata. Naturligtvis måste plockningsprestandan vara hög. Våra Pick-it-Easy-arbetsstationer och Pick-it-Easy Robot är idealiska för att få det att hända för e-livsmedelsföretag.

Pick-it-Easy arbetsstation på lager
Algoritmer optimerar arbetsbelastningen på våra Pick-it-Easy-arbetsstationer.

Cool teknik för fryslagret

Vår OSR Shuttle Evo utgör hjärtat i alla automatiserade processer och går smidigt vid alla temperaturer. Den gör orderhanteringen snabb och enkel genom att förse de anslutna arbetsstationerna med varor i rätt ordning. Algoritmerna som arbetar i bakgrunden säkerställer en optimal arbetsbelastning på varje arbetsstation, vilket håller plockprestanda hög som ett resultat. Det som gör vårt skyttelsystem speciellt är dess kompakta design och att den snabbt når produkter på flera djup lagring. Genom att ta mindre plats minskar det energikostnaderna, som är särskilt höga vid kylkedjehantering. Dessutom buffrar den beställningar och är idealisk för alla temperaturzoner inom dagligvaruhandeln tack vare sin högkvalitativa konstruktion.

Vad gör kylkedjelogistiken speciell

Arktiska temperaturer ställer speciella krav på våra logistiksystem och teknologier, så vi anpassar individuella komponenter därefter för att säkerställa att våra system är tillförlitliga även vid de kallaste temperaturerna. Vi kan behöva använda en speciell typ av kuggrem eller ett köldbeständigt smörjmedel, men våra grundläggande tekniska moduler förblir desamma. Dessa anpassningar gör att vår teknologi passar även för fryslager.

Ett fulfillment center för varje temperaturområde

För vår kund Shufersal utvecklade vi en högautomatiserad, allt-i-ett-lösning för online-livsmedelshandel som täcker alla nödvändiga temperaturzoner. Detta stora centrala fulfillment center (CFC) utför upp till 7 800 beställningar per dag. Det är möjligt att hålla temperaturen stabil och kylkedjan intakt även om fryst mat inte plockas direkt vid -24 °C (-11 °F) i frysvaruområdet, vilket vår partner har valt att göra. Det som gör det möjligt är dwell time management. Vår programvara beräknar hela tiden hur mycket tid varje behållare kan spendera i en viss zon utan att få produkterna att tina.

behållare med livsmedel på conveyorband
Vår OSR Shuttle Evo lagrar frysta livsmedel och kylklampar vid -24 °C (-11 °F) på Shufersal.

Lösningen är skräddarsydd för oss. Det gör att vi kan automatiskt plocka beställningar inom livsmedelsindustrin, vilket är mycket komplicerat. Det finns många parametrar och många objekt. Vi har en mycket hög medvetenhet om kundservice med höga förväntningar. Lösningen gör att vi kan plocka och leverera ett stort utbud av artiklar till våra kunder med noggrannhet och kvalitet. Kunderna får den service de är vana vid från Shufersal.

Sharon Galatziano
Head of CFC Operation at Shufersal.

Hjärtat i vår lösning är OSR Shuttle Evo för alla temperaturzoner, som också fungerar som en orderbuffert. Den optimala kombinationen av skyttelsystemet och de tillhörande arbetsstationerna innebär en plockprestanda på 600 enheter per timme.

0

m² (294,000 ft²)

Lagerstorlek
0

Enheter

Artikelutbud
0

Ordrar per dag

Genomsnitt
0

Ordrar per dag

Maximal prestanda

Innan behållarna med frysta livsmedel når fraktområdet får behållarna lock med ispåsar. Dessa förvaras även i iskalla temperaturer i skyttelsystemet. I fraktområdet sekvenseras containrar efter beställningar till leveransrundan. Konsumenter kan beställa från ett brett utbud av varor, som inkluderar fyra olika temperaturzoner. I slutet av processen får de sina matvaror med högsta kvalitet och färskhet precis vid ytterdörren.

sekvensering av behållare i fraktområdet
Beställningar med varor från olika temperaturzoner sekvenseras efter leveransrunda i fraktområdet hos Shufersal.

Vår e-handelslösning från KNAPP gör att vi kan vara mindre beroende av arbetskraften och vår genomströmning är mycket högre än tidigare. Med manuellt plock tar det cirka en timme – här utför vi en beställning på cirka 10 minuter. Det betyder att vi slutför beställningar mycket snabbare, mycket mer exakt, och vi kan hantera ett större sortiment än i en vanlig butik.

Sharon Galatziano
Head of CFC Operation at Shufersal.