Smarta automationslösningar när Dagab bygger nytt

Press Release: Publicerad på in Food

Sedan det stod klart att Dagab ska bygga ett nytt lager i Landskrona på 37 000 kvadratmeter, för hantering av frukt- och grönt, har man letat olika lösningar för automation. Nu har man valt KNAPP som leverantör och deras helautomatiska skyttelsystem vilket kommer effektivisera hanteringen och öka kapaciteten.

I Landskrona investerar Dagab i ett 37 000 kvadratmeter stort distributionscenter för leverans av frukt och grönt till butiker över hela landet. Dagab är ansvariga för butiksleveranser och logistikprocesser inom hela Axfood-koncernen.

– Den helautomatiska lösningen från KNAPP säkerställer ett effektivt produktflöde med den senaste tekniken. Vårt mål är att hela tiden förbättra servicen för våra kunder, säger Nicholas Petterson, vd för Dagab.

Dagab kommer använda sig av KNAPPs FAST-lösning (Fully Automated Standard Tray Picking) i det nya distributionscentret. Det kommer bland annat bestå av palleterings- och staplingsmaskiner, plock- och lagringssystemet OSR Shuttle™ Evo. Skyttelrobotarna lagrar, buffrar och packar allt i butikspecifik ordning. Det gör att butikspersonalen får en smidig leverans där varorna ligger rätt utefter butikens layout.

– FAST-lösningen innebär en automation av hela processen. All hantering, plockning och packning sköts automatiskt, endast vid in- och utleveranser behövs mänsklig handpåläggning, vilket säkerställer en felfri orderhantering, säger Mikael Holmqvist, Managing Director på KNAPP AB.

Dagab kommer också att använda sig av KNAPPs mjukvara, KiSoft, som ser till att automationslösningarna samarbetar för att på snabbast och smidigast sätt plocka ihop en beställning. Mjukvaran ser också till att de mest frekventa produkterna placeras på bäst platser i gångarna. Det effektiviserar processerna, vilket bidrar till att Dagab kommer att kunna hantera upp till 55 000 enheter per dag.

– Vi investerar löpande kraftigt i utvecklingen av våra lösningar. Det är därför extra härligt att få förnyat förtroende att leverera ytterligare en anläggning med världsledande teknik som hjälper Dagab att flytta fram positionerna, säger Mikael Holmqvist.

Lagret i Landskrona beräknas vara klart 2024 och sedan tidigare har Dagab använt lösningar från KNAPP i distributionscentret i Jönköping som förser 600 butiker med färskvaror.

Om Dagab

Dagab är en del av Axfood och ansvarar för koncernens produktutveckling, sortiment, inköp och logistik. Dagab grundades 1974 och sysselsätter idag ca 3 600 personer. Dagabs uppdrag är att varje dag leverera Sveriges mest hållbara, prisvärda och moderna kunderbjudande inom mat.

Presskontakt

KNAPP AB
Kristin Näs
Marketing
Press.se@knapp.com

KNAPP Systemintegration GmbH
Christina Trummer
Marketing
ksi.presse@knapp.com
Tel.: +43 5 04953 6455

KNAPP AG
Margit Wögerer
Press Relations
presse@knapp.com
Tel.: +43 5 04952 2501