KNAPP levererar morgondagens automation till Farmasiet

Press Release: Publicerad på in Healthcare

Norges största online-apoteket Farmasiet satsar stort på framtiden och har valt automationsföretaget KNAPPs lösningar för att automatisera plockning och packning i lagret. Satsningen ger säker och snabbare leverans av apoteksprodukter till kunderna.

Farmasiet är idag en utmanare till de tre kedjor som framför allt fokuserar på butikshandel. Farmasiet är en pionjär inom näthandel med apoteksvaror, och har haft en solid tillväxt sedan starten 2014. De har vuxit till en omsättning på långt över en halv miljard kronor om året – med många hundratusentals nya kunder.

Ambitionen är ännu högre. För att säkerställa möjligheten att hantera ännu fler beställningar lika säkert, men ännu snabbare, har Farmasiet valt världsledaren KNAPP, som ska leverera innovativa automationslösningar. Lösningen är väl beprövad och används redan av läkemedelsgrossister och rena onlineapotek i hela Europa. Anläggningen som byggs för Farmasiet ligger i Vestby, söder om Oslo, och kommer att tas i drift i september 2023.

Farmasiet får två automationssystem som tillsammans ska hantera både enklare och mer komplexa beställningar, kallade Central Belt System och Pack2Patient. Ett automatiskt bansystem syr ihop hela varuflödet med kartongresare och kartongförslutare. Central Belt System är specialdesignad för läkemedelsförpackningar och sköter det löpande plocket av receptbelagda läkemedel och andra apoteksprodukter, medan Pack2Patient säkerställer märkning och kontroll av de receptbelagda produkterna. En Central Belt System kan plocka upp till 9 000 läkemedelsförpackningar per timme. Pack2Patient säkerställer kvalitet och precision lika bra som du kan göra manuellt, men mycket mer effektivt. Lösningen gör att de flesta beställningar kan hanteras utan att en anställd rör produkterna. Upp till 95 % av kunderna kommer att få alla varor i samma låda; både receptbelagda läkemedel, receptfria läkemedel, medicinska förbrukningsvaror och andra kommersiella varor.

– För oss handlar det här om att vara förberedda inför morgondagen, säger vd för Farmasiet Elisabeth Haug. – Farmasiet har haft en rejäl tillväxt sedan starten. Apoteksbranschen i stort är inte mycket digitaliserad. Farmasiet har varit helt digitalt från dag ett, och möter norrmännens sätt att handla, genom säker och snabb handel online dygnet runt. Vi har komplexa krav eftersom det handlar om läkemedel och apoteksprodukter. Med den här investeringen kan vi på ett säkert sätt skala verksamheten, och nå ambitiösa mål för både våra kunder och ägare, säger hon.

Farmasiet CEO Elisabeth Haug
Elisabeth Haug
VD Farmasiet

Säkerställer säkerheten, ökar tempot

Idag sker plockningen av varor manuellt. Med manuellt plock kan en effektiv person hantera cirka 200 orderrader i timmen. Hela systemet från KNAPP klarar mer än 6 000 orderrader i timmen, produkterna plockas och läggs direkt i lådan avsedd för kunden. Systemet förseglar lådan och sätter en adressetikett på denna och sorterar den för utskick. Normal hanteringstid från beställning till fullpackad och adresserad leverans är 10 till 15 minuter. De mest komplexa beställningarna med receptbelagda läkemedel kommer att ta max 30 minuter, vilket är en betydande tidsbesparing ändå.

Det finns en rad säkerhetslösningar i systemet – vilket gör att det är så gott som felfritt. Effektiviteten höjs och säkerheten garanteras för att säkerställa att rätt medicin packas. Farmasiet har redan mycket goda rutiner som säkerställer felfria leveranser till kunderna, vilket gör att företagets krav på nya automationslösningar är höga. KNAPPs system räddar Farmasiet från tidskrävande manuella kontroller. Detta tryggas både av systemets utformning – och ett antal kontrollmekanismer längs vägen.

– När vi vet att det här systemet redan har installerats på dussintals platser runt om i världen ger det oss sinnesro, säger Elisabeth Haug. Samtidigt var KNAPP uppmärksamma och anpassningsbara under hela processen. Nu ser vi fram emot att få ett exakt, men ändå justerbart och skalbart system som passar oss, så att vi kan skapa Norges bästa kundupplevelse.

Beprövat system som är skräddarsytt

KNAPP etablerades på sin tid just för att tillhandahålla bra lösningar till läkemedelsindustrin. Här finns det oerhört många produkter, ofta små enheter, och där säkerheten för rätt produkt vid rätt tidpunkt verkligen är avgörande.

Farmasiets system beräknar vikt och volym på förpackningarna, vilket säkerställer att de blir så små som möjligt. Det innebär att du kan samla flera beställningar och artiklar – till exempel läkemedel och andra apoteksvaror – i en försändelse med den effektiva förpackning lösningen ger, eller så kan du skicka tillräckligt små paket så att fler kan få hemleverans snarare än ett paket som ska hämtas. Detta hjälper oss både att ge bra service och att bli mer hållbara. Du minskar antalet försändelser, mängden förpackningar och slipper transportera ”luft”.

– Farmasiet är en perfekt kund för oss. Med sin framåtblickande affärsmodell har de utmanat oss på ett positivt sätt. I projektet har vi sett att vi kan bidra med vår erfarenhet och beprövade system samtidigt som projektet i sig bidrar till vidareutvecklingen av våra produkter och tjänster. Vi ser fram emot att se lösningen i drift nästa höst, säger VD Mikael Holmqvist på KNAPP Nordics

KNAPP Mikael Holmqvist
Mikael Holmqvist
VD KNAPP Nordics

Bygga för morgondagen – många jobb kommer

Farmasiet har stora ambitioner för framtiden och både omsättningen och antalet anställda ska fördubblas de närmaste åren.

– Vestby håller på att bli Norges mest spännande logistikcenter, och vår nya lager- och logistiklösning kommer att skapa många spännande jobb. Med våra tillväxtplaner kommer vi att behöva anställa många nya medarbetare i framtiden, som tillsammans med automatiseringen från KNAPP ska se till att vi levererar kundupplevelser som är så bra att vi lyckas förändra konsumtionsvanorna på apoteksmarknaden, säger Haug.

FARMASIET är Norges största onlineapotek och levererar både receptbelagda och receptfria produkter tryggt och säkert till ditt hem. Farmasiet utsågs till Årets apotek och hälsokost två år i rad. På Farmasiet kan du enkelt och anonymt chatta med farmaceuter och apotekstekniker för att få goda råd hemma i en trygg miljö eller så kan du prata i telefon eller skicka e-post om du föredrar det. För att beställa hem receptbelagda läkemedel loggar du helt enkelt in med BankID och får dina recept automatiskt. www.farmasiet.no

Presskontakt

Kristin Näs
Marketing Manager
KNAPP Nordics

press.se@knapp.com