KNAPP förbättrar arbetsmiljön för elektronikkedjan Power med automatiskt pallplock

Press Release: Publicerad på in Retail

KNAPP har i flera år varit en viktig partner i att utveckla intralogistiken hos elektronikkedjan Power med smarta automationslösningar. Nu tar Power nästa steg med en automatiserad lösning för plockning av kartonger till pall. Högre effektivitet, mindre fel och bättre arbetsmiljö blir resultatet.

Mellan Vaggeryd och Jönköping i Småland har elektronikkedjan Power etablerat sitt centrala lager, med distribution till butiker och e-handelskunder i hela Norden. Efter en utbyggnad har lagret en total yta av 90 000 kvm och här plockas 5,5 miljoner orderrader varje år.

Power har samarbetat med KNAPP kring automationslösningar sedan 2018. Nästa projekt blir nu att automatisera plockningen av kartonger till pallar för utleverans med hjälp av robotar och bansystem. Casper Ödeen, Logistics Development Manager på Power International Logistics AB förklarar varför:

”I vårt pallplock ska kartonger som kan väga upp till 25 kilo lyftas från banor till 2,4 meter höga pallar. Det är inte ergonomiskt att göra det manuellt och våra anställda riskerar att skadas. Dessutom kommer den automatiska lösningen minska risken för felplock och höja effektiviteten. Med ständiga krav på snabbare leveranser är det viktigt för vår konkurrenskraft.”

Lösningen innebär att all pallplockning sker med hjälp av ett bansystem och linjärrobotar som möjliggör packning av upp till 36 pallar samtidigt, när systemet är fullt utbyggt. Även sträckfilmning av pallarna kommer att ske automatiskt.

Leveransen av systemet sker i samarbete med underleverantören Wemo som tillhandahåller två 24 meter långa xPacker linjärrobotar, utrustade med gripdon för kartonger och installerade med plug-and-play.

”Vi ser väldigt positivt på att samarbeta med KNAPP”, säger Jukka Björkqvist, Manager Application & Systems på Wemo Sverige, ”KNAPP har stor erfarenhet av intralogistik och vi kan tillföra vår kunskap om robotlösningar. Det är vårt första projekt tillsammans och jag hoppas det blir många fler.”

Det nya systemet är planerat att vara färdigt i maj 2022 och vara i fullt bruk i god tid till höstens högsäsong.

”Det känns härligt med förnyat förtroende och ännu ett spännande projekt tillsammans med Power. Det här är en särskilt rolig affär för oss eftersom den visar på värdet av långsiktiga relationer med våra kunder, där vi utvecklas tillsammans över tid”, avslutar Mikael Holmqvist, VD för KNAPP Sverige AB

Om POWER
POWER är Sveriges nya hemelektronikkedja! Deras resa började i Danmark, där de 2015 öppnade sitt första varuhus. Året efter var det den finländska marknadens tur att få ta del av pressade priser. Inom två år hade de redan öppnat hela 39 varuhus i de två länderna.
Förutom att sänka marknadspriserna är deras mål att göra det till en upplevelse att köpa elektronik. Därför är POWER ett ställe fyllt med energi, begeistring och viktigast av allt – god service.

Om KNAPP AB
Med över 50 års erfarenhet av automations- och transportlösningar har KNAPP AB hjälpt över 200 kunder i Skandinavien att övervinna sina utmaningar inom intralogistik. Ursprungligen en välkänd lokal tillverkare av palltransportörer i Åstorp, Sverige, är KNAPP AB numera en del av den internationellt framgångsrika koncernen KNAPP AG, som erbjuder kunder lokal expertis och närvaro såväl som innovation, tillgänglighet och finansiell stabilitet. Läs mer om KNAPP AB på www.KNAPP.se.

Om Wemo Automation AB
Wemo startade 1987 med att tillverka automations utrustningar och är idag en av de ledande i världen på robotceller och automationslösningar. Wemo ingår idag i en tysk koncern, Hahn Group, som är en stor automationsgrupp med mer än 1600 anställda i 14 länder. Att vara del av Hahn ger oss tillgång till nya marknader men också andra produkter inom robot och materialhantering segmenten. Wemo fokuserar idag på två olika affärsområden, Plastic och Handling. Plastic erbjuder robotar och automation till plastindustrin och Handling erbjuder robotlösningar såsom xPacker till effektiva logistiklösningar för hantering av lådor, produkter till och från pallar och banor. Läs mer om Wemo Automation AB på www.wemogroup.com

Presskontakt:

Kristin Näs
KNAPP AB
press.se@knapp.com
www.knapp.se