Hos Vola står genomtänkt design och den perfekta kundupplevelsen i centrum.

Kundcase: Publicerad på in Industry

Även för intralogistiken.

I Horsens på östra Jylland ligger VOLA, sedan över 50 år en av världens mest berömda tillverkare av kranar och blandare. Eller snarare designföremål, byggda för att hålla i generationer framåt. I en industri präglad av masstillverkning och kostnadsjakt har VOLA alltid gått sin egen väg, med kunderorderstyrd tillverkning och distribution över hela världen från sitt enda lager, strax bredvid fabriken.

Vi bad Chief Operations Officer Peder Nygaard förklara hur KNAPPs flexibla automationslösning hjälper VOLA att uppfylla förväntningarna på en perfekt kundupplevelse. Varje gång.

vola-kranar

1961 kontaktade entreprenören Verner Overgaard den världskände arkitekten och designern Arne Jacobsen och bad honom rita en helt ny sorts badrumsblandare till hans företag VOLA. En design där alla mekaniska delar var dolda och bara det arkitektoniska uttrycket av kranen och reglaget återstod. Resten är, som man brukar säga, historia.

Idag levererar VOLA ett brett sortiment av köks- och badrumsutrustning till prestigeprojekt och designmedvetna privat kunder över hela världen. Företaget ägs fortfarande av familjen Overgaard, all tillverkning sker fortfarande i Danmark och Arne Jacobsens design har blivit en ikon med en given plats i designhistorien.

Även Peder Nygaard är en del av den historien. I 22 år har han arbetat med logistikfrågor på VOLA och idag är han ansvarig för hela kedjan från produktutveckling och tillverkning till lagerhantering och global distribution.

”VOLA är ett företag där man stannar kvar länge. Vi har alla känslan av ett betydelsefullt arv att föra vidare in i framtiden. Enda nackdelen är att jag knappast kan skylla misstag i vår logistik på någon annan före mig”, säger Peder med ett skratt.

vola-montering-peder-nygaard

En supply chain kortare än de flestas

VOLAs supply chain är, som Peder beskriver den, extremt kort. Företagets enda lager ligger strax intill fabriken och såväl projektorder som konsumentbeställningar
plockas, packas och skeppas ut direkt till kund. Utan externa distributionscentra eller återförsäljare med eget lager. Det innebär särskilda utmaningar, menar Peder
Nygaard.

Hela produktionen är kundorderstyrd. Säljer vi en kran, så tillverkar vi en kran. Vi omsätter hela lagret två gånger i veckan. Det betyder att hela flödet i lagret måste vara extremt smidigt och snabbt. Vi ska vara top of the line för våra kunder, i allt vi gör.

Peder Nygaard
COO, Fabrksdirektör, VOLA
osr-shuttle-vola
Automatiserat lagersystem, OSR Shuttle™ EVO
pick-it-easy-arbetsstation-plockning
Pick-it-Easy-Flex arbejdsstation med pick-to-light løsning.lösning.

KNAPP erbjöd bästa lösningen

Med över 150 000 artikelnummer i sortimentet är VOLAs lagerhantering minst sagt komplex. Just därför beslutade man sig 2019 för att investera i en avancerad automationslösning för att underlätta plockning och packning. Bland flera leverantörer valde man KNAPP och en lösning bestående av ett automatiserat
lagersystem, banor och pick-to-light plockstationer.

För VOLA var övergripande målet med automatiseringen att stötta företagets premiumposition och skapa extra värde för kunderna i leveransprocessen. Till exempel att effektivt kunna packa kranarna till ett stort hotellprojekt med varje rum och varje våningsplan för sig, för att underlätta på byggplatsen.

orderstyrd-packning
Haner pakkes til et hotelprojekt med hvert værelse og hver etage separat.rum och varje våningsplan för sig.

Varje leverans måste bli helt perfekt. Det finns många kända arkitekter som ritar in våra kranar i alla sina projekt, oavsett all annan design. Det räcker att vi misslyckas en gång så har vi tappat affärer för många år framåt. KNAPPs lösning ger oss en trygghet i att leverera med hög kvalitet.”

peder-nygaard-vola
Peder Nygaard COO, Fabriksdirektör, VOLA A/S

Ökad komplexitet under pandemin

I januari 2020 var den nya automationslösningen i full drift. Och timingen visade sig vara perfekt. Under perioden med COVID-19 har projektmarknaden gått ner kraftigt, medan privatkunderna köpt kranar som aldrig förr, vilket gjort plockning och packning än mer intensiv än tidigare. Dessutom har rådande inredningstrender ökat efterfrågan på färgade kranar. Och med 35 färger i sortimentet blir komplexiteten i kombinationen av komponenter extremt hög.

Utrymme för expansion

Och framtiden då? Än finns utrymme för ytterligare en rad OSR Shuttle™ Evo på lagret i Horsens och Peder Nygaard utesluter inte ytterligare investeringar, även om han hoppas att det dröjer några år innan de växer ur sin lösning.

”För oss har inte snabb tillväxt något egenvärde. Hållbarhet, hantverksskicklighet och långsiktighet är grunden till hela vårt företag. Och så tar vi oss också an framtiden.”

vola-logo-black-small

Bransch: Tillverkning / montering
Ort: Horsens, Danmark
Omsättning: 470 milj SEK
Anställda: 260