Dagab – Effektiv automatisering för leverans till butiker

Kundcase: Publicerad pÄ in Food

Dagab Inköp & Logistik AB Àr ett svenskt logistikföretag specialiserat pÄ lagring och leverans av livsmedelsartiklar. Företaget grundades 1974 och Àr sedan Är 2000 en del av Axfood-gruppen. Företaget har cirka 1 000 anstÀllda. Som dotterbolag till Axfood ansvarar Dagab för logistikprocesserna och för leverans till butikerna. Distributionscentralen i Jönköping förser upp till 600 butiker och mindre distributionscentraler med fÀrskvaror. I syfte att göra processerna i anlÀggningen i Jönköping sÄ ekonomiska och felfria som möjligt valde Dagab KNAPP:s FAST Picking-lösning. Det helautomatiska konceptet minimerar de fysiska pÄfrestningarna för medarbetarna och order behandlas snabbt och effektivt.

Utrymmesbesparande och flexibel livsmedelsbearbetning

Dagab valde KNAPP:s FAST Picking-lösning för anlÀggningen i Jönköping. Med det helautomatiserade konceptet blir sammanstÀllningen av orderlistor snabb och effektiv. Det omfattande livsmedelssortimentet, som mejeriprodukter, köttprodukter samt frukt och grönsaker, behandlas pÄ ett ekonomiskt och felfritt sÀtt med hjÀlp av den utrymmesbesparande lösningen. Inom detaljhandeln för livsmedel dominerar tunga
standardhanteringsenheter, vilka, om de plockas manuellt, innebÀr en enorm fysisk belastning för de anstÀllda. Genom att byta till helautomatisk bearbetning av dessa standardhanteringsenheter, reduceras den fysiska belastningen pÄ medarbetarna till ett minimum.

Lösningen i korthet

dagab-warehouse-automated-packing-storage

Inkommande gods, pallavlastning och avstapling

Efter en inkommande leverans av gods transporterar en medarbetare lastpallarna till godsmottagningen dÀr lastpallarna förbereds för lagring i systemet. Automatisk pallavlastning och avstapling
En anstĂ€lld registrerar det levererade godset i systemet och skickar lastpallarna till de helautomatiska pallavlastningsmaskinerna. I det första steget separeras lastpallen frĂ„n hanteringsenheterna och matas in i en tom pallstaplare. De tomma lastpallarna transporteras via det robusta palltransportsystemet Powerline i riktning mot utlastningen av gods, dĂ€r de pĂ„ nytt blir tillgĂ€nglig för nytt butiksplock. I det andra steget delas staplarna upp och matas sedan in i avstaplarna. Dessa maskiner separerar hanteringsenheterna frĂ„n stapeln utifrĂ„n en lager-till-lager-princip sĂ„ att godset kan överföras till backar för lagring i OSR Shuttleℱ. Den hĂ€r processen utförs pĂ„ ett effektivt sĂ€tt genom att tvĂ„ backar alltid lastas med livsmedel samtidigt. Den perfekta synkroniseringen mellan matningen av de tomma backarna och fastspĂ€nnings- och pĂ„skjutningsmekanismerna garanterar ett snabbare och försiktigare överförande av produkter till backar. Transportbandssystemet Streamline för behĂ„llare transporterar de laddade backarna till OSR Shuttleℱ.

ivii.scantunnel

ivii.scantunnel registrerar vikt och streckkoder vilket bidrar till enkel och felfri fakturering av artiklar som sÀljs efter vikt. Registrerad data görs automatiskt tillgÀngligt för systemet pÄ en högre nivÄ.

Manuell pallavlastning

Blandade lastpallar lossas pÄ en manuell arbetsstation. Medarbetare överför artiklarna till backarna vid en ergonomiskt utformad Pick-it-Easy-arbetsstation. Dekanterings-arbetsstationen Pick-it-Easy kombinerar optimal ergonomi med anvÀndbarhet: det unika designkonceptet Àr den perfekta gods-till-person-lösningen som kombinerar ergonomi, multifunktionalitet, effektivitet, kostnadseffektivitet och design.

OSR Shuttleℱ – Lagring, sekvensering och plockning

Det kraftfulla lagrings- och plockningssystemet OSR Shuttleℱ Ă€r sjĂ€lva kĂ€rnan i lösningen. Artiklarna lagras i systemet tills de Ă€r redo för utgĂ„ende leverans. I 3 rack line-system pĂ„ 15 nivĂ„er finns det 7 200 tillgĂ€ngliga lagringsplatser för utrymmesbesparande lagring och effektiv orderhantering. SĂ„ fort orderdata finns tillgĂ€nglig för försörjning av butiker sĂ„ utlöser KNAPP:s programvara KiSoft upphĂ€mtning av motsvarande artiklar frĂ„n skyttelsystemet. KiSoft Pack Master berĂ€knar optimal packordning för butiksspecifik sammansĂ€ttning av lastpallarna, med hĂ€nsyn till hanteringsenheterna och artikelns masterdata. Baserat pĂ„ denna berĂ€kning hĂ€mtar OSR Shuttleℱ artiklarna i den optimala ordningen. RĂ€tt ordning sparar mycket tid och onödiga promenader för medarbetarna nĂ€r de tömmer lastpallarna i butikerna. Dessutom sparar en hög och stabil förpackningstĂ€thet utrymme i fordonet.

Stapling, pallettering och utleverans av gods

Även processerna för att samla ihop lastpallarna för utgĂ„ende leverans till butikerna utförs helautomatiskt med hjĂ€lp av staplings- och palletteringsmaskiner.

Automatisk stapling och pallettering

I det första steget avlĂ€gsnar maskinerna hanteringsenheterna frĂ„n backarna och samlar ihop dem till stabila staplar. Backar som inte har tömts helt lagras pĂ„ nytt i OSR Shuttleℱ.
Helt tömda backar flyttas till en tom pallstaplare och transporteras sedan till godsmottagningen dÀr de Äterigen kan anvÀndas för lastning av nya artiklar. I det andra steget skjuts de bildade staplarna helt automatiskt upp pÄ en lastpall. En inpackningsmaskin sÀkrar den fÀrdiga lastpallen för transport innan adressetiketten sÀtts fast.

Manuell pallettering

SmÄ order och blandade lastpallar med olika mottagare plockas manuellt pÄ en annan Pick-it-Easy-arbetsstation. En medarbetare tar med de fÀrdiga lastpallarna till utlastningsomrÄdet för utskick. KNAPP:s automatiseringslösning försÀkrar att butikerna alltid försörjs effektivt och i tid.

 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

dagab-logo

Plats: Jönköping, Sweden

Bransch: Food logistics

TillÀmpning: Distribution av fÀrska varor, leverans av 600 butiker och smÄ distributionscentra

Lösning: OSR Shuttle ℱ med 3 hyllsystem pĂ„ 15 nivĂ„er; 7200 lagringsplatser; helautomatiska maskiner för pallettering och stapling; helautomatiska staplings- och palletteringsmaskiner; Effektivisera containertransportsystem och Powerline palltransportsystem; skrĂ€ddarsydd KiSoft-programvara som KiSoft Pack Master

Liknande artiklar

KNAPP implements logistics solution at Migros Lucerne

Migros ZĂŒrich commissions KNAPP once again with a FAST Picking solution